Salzkammergut

2019-09-30

„Akit szeretnek az istenek, Salzkammergutba küldik.”

Hogy mennyire igaz ez a mondás, azt idén nyáron 17 balassis diák tapasztalhatta meg Jancsóné Zorván Zita vezetésével a hatodik Balassi-Bolyai nyelvi táborban.

2019. június 30-án hajnalban indult a csapat Melken át a gyönyörű Salzkammergut tartományba, Ausztriába. A cél a nyelvi környezetben való tanulás volt, de emellett a salgótarjáni Bolyai gimnázium némettanárnőjének, Horváthné Scholcz Erika tanárnő szervezésének köszönhetően gyönyörű tájakon is járhattunk.

Kirándultunk az Alpokban – ahol a jégbarlang és a hógolyózás már magában élmény volt, de amikor odaértünk az öt ujj kilátóhoz, mindenkinek elakadt a lélegzete.

Jártunk a környékre oly jellemző sóbányában, Bad Ischl-ben Sissi nyomában, és természetesen Salzburg, illetve a szintén világörökségnek számító Hallstadt sem maradhatott ki. Az utolsó előtti napon pedig egész napos kirándulást tettünk a közeli, de már Németország területén fekvő Obersalzbergben, ahol megnéztük a nácizmus borzalmait bemutató kiállítást illetve a hitleri Sasfészket.

Külön élmény volt, hogy a Bad Ischl-i gimnáziumban a tanulás mellett az iskolanap forgatagába is bekapcsolódhattunk.

Az élményeket a fényképek és a készülő videó nem tudja tökéletesen visszaadni – akik átélték, azok számára sokáig megmarad.