Tehetség az erdőben – 2012

Tehetség az erdőben – Komplex tehetségsegítés a Börzsönyben

NTP_72_RGB

2012. június 21. és június 25. között a Nemzeti Tehetség Program és az Ipoly Erdő Zrt. jóvoltából iskolánk 7-8. évfolyamos diákjai egy komplex erdei iskolai programon vehettek részt Kemencén és Bernecebarátiban.

Az erdei iskolába való megérkezés után az iskola közösségi termében került sor a programpontok ismertetésére, a csoportok kialakítására és a csoportfeladatok meghatározására. Ezt követően egy kerékpáros túra keretén belül ellátogattunk a Bernecebarátihoz tartozó Nagy-völgyben lévő Oszlai-árokhoz, ahol végigsétáltunk a Sisa Pista Tanösvényen. Az előre kiadott és feldolgozott történeteken keresztül a gyerekek megismerték Sisa Pista betyár életét állomásról-állomásra. Még a titkos barlangját is felkerestük, s közben az Oszlai-árok növényföldrajzi és geológiai érdekességeit is megvizsgáltuk.

A második napon a Nagy-völgy mentén fekvő állami erdőterületekre kalauzolt minket egy erdész, ahol megismerkedtünk a Börzsönyben folyó erdőgazdálkodással, erdészeti alapfogalmakkal. Megtudtuk, mi az átlaló, az erdei köbméter, hogyan mérik az élő fa magasságát és hogyan kell felvételezni a kitermelt fákat, majd egy kicsit matekoztunk is, amit növényismeret követett. Gombákkal, gyógy- és festőnövényekkel foglalkoztunk.

Délután a mézzel, mint erdei melléktermékkel ismerkedtünk. Nemcsak a helyi termékek jelentőségét vizsgáltuk a vidék életében, hanem a mézkóstolás és a mézeskalács-készítés révén az egészséges életmódra is nagy hangsúlyt fektettünk. Ráadásul a méheket és a mézet, valamint a viaszt és a propoliszt mikroszkóp alatt is megvizsgáltuk. A harmadik nap a Kemence-patak völgyében található források, kutak és patakok felkeresésével és élőhely-vizsgálatával telt. Találkoztunk védett élőlényekkel, miket természetes környezetükben figyeltünk meg, illetve olyan vízi élőlényekkel is, melyeket egy vízzel teli befőttes üvegben a szálláshelyre szállítást követően mikroszkóppal vizsgáltunk meg.

A negyedik nap a „Vasút az erdőben” nevet viselte. Megtekintettük a vasúttörténeti kiállítást, majd a Kemencei Erdei Múzeumvasútra felülve elvonatoztunk a Fekete-völgyig, s onnan az elmosott pálya mentén terepi séta és megfigyelés következett egészen a Hamuházig.

Az ipartörténeti emlékek és a völgy természeti értékeinek megismerésén túl a diákok feladata volt, hogy felderítsék azokat az erdőgazdasági, természetvédelmi és civil érveket, ellenérveket, melyek alapján vita keretében döntést hoztak a vasút sorsáról.

Délután pedig kovácsmesterség bemutató következett a kisvasút kovácsműhelyében, ahol mindenki személyesen is kipróbálhatta a vas megmunkálását, s egy általa készített emléktárgyat is hazavihetett.

Vasárnap este mindegyik diákcsoport színpadra vitt egy-egy történetet Sisa Pista életéből, majd az előadásokat a táborbúcsúztató dalok előadása követte.

Az utolsó napon egy összefoglalást és értékelést követően diavetítésre került sor a hét történéseiből, ami után a hazautazás következett.

Az erdei iskolában eltöltött öt nap alatt sor került az irodalom, dráma, történelem, biológia, földrajz, fizika, kémia, matematika tantárgyak koncentrációjára, így a program igazolta komplex mivoltát.

A programról során készült képek és videó ide kattintva tekinthetők meg.

A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő által meghirdetett NTP-KKT-11-B-0008 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.